Drogurile care tratează probleme de sănătate, explicate românilor: de la canabis până la LSD și ketamină

de: Adriana Olaru
25 02. 2021
Matteo Badini / Unsplash

Este, probabil, cel mai bun moment în care medicina să avanseze și să experimenteze cu tratamente inovatoare. Iar substanțele care intră în categoria drogurilor ocupă un loc aparte fără să mai fie ignorate. Vor schimba felul în care ne tratăm? Posibil și foarte probabil, chiar dacă mai durează.

[related]

Unul dintre cele mai cunoscute droguri este canabisul și chiar dacă este extrem de popular în rândul tinerilor fiind considerat un drog „ușor”, medicii atrag atenția că lucrurile sunt mai serioase decât am crede.

În realitatea, specialiștii din multe țări ale lumii recomandă utlilizarea acestuia în ameliorarea unor simptome date de boli grave.

Ajută în afecțiuni neoplazice în fază terminală, pentru durere cronică neuropată, în bolile neurologice degenerative și în cazul copiilor cu forme grave de epilepsie care nu răspund la tratament.

„Canabisul conține peste 100 de canabinoizi, doar două dintre aceste componente sunt mai studiate: CBD și THC. THC-ul este responsabil de starea de euforie și din acest motiv nu sunt multe medicamente care îl conțin. CBD-ul este mult mai cunoscut și mai ușor de aprobat, pentru că nu-ți dă stări de euforie, nu dă dependență și nici stări de bine”, explică doctorul Radu Țincu, medic primar ATI – Toxicologie.

În acest moment, legea care dă undă verde utilizării canabisului în scop medicinal este blocată în Parlament. A trecut tacit de prima Camera și acum este trimisă pentru avizare la două comisii din Camera Deputaților: Comisia Juridică și Comisia de industrii.

„Din punctul meu de vedere, ar trebui stabilite câteva lucruri: cine primește, cum faci controlul, sub ce formă este medicamentul. Pentru asta este nevoie de o campanie de informare, tinerii trebuie să înțeleagă diferența între medicament și drog. Este important de spus că astfel de medicamente ar trebui folosite când nu mai există nicio altă variant terapeutică. Este important să stabilești modul de livrare, orice problemă duce la vinderea drogurilor la negru”, mai spune Radu Țincu.

Internetul este plin de medicamente care conțin canabis și pot fi cumpărate fără mare bătaie de cap. Acelea, explică specialiștii, conțin CBD, adică acea component a canabisului care nu dă stări de euforie sau dependență. Israelul este singura țară din lume unde cei care au afecțiuni grave, fără leac, unde pot fuma canabis în scop medicinal.

LSD – CEL MAI PUTERNIC HALUCINOGEN

Dintre toate drogurile cunoscute la nivel mondial, LSD-ul acționează cel mai mare puternic asupra creierului. Dă halucinații cumplite și transformă radical realitatea celui care îl consumă.

Care este diferența dintre un drog și un medicament?

„Orice substanță psihoactivă este un drog dacă acționează asupra creierului. Sunt droguri ilicite și droguri licite. Ideea este următoarea: și dacă iei un sedativ și îl combini cu alcool, spre exemplu, este tot un tip de drog pentru că îți afectează receptorii din creier. E valabil și pentru orice altă substanță de acest fel combinată, spre exemplu, cu energizant.”
Radu Țincu

Sunt studii care arată că acest tip de drog folosit în scop medicinal, în mediu controlat, ar putea să amelioreze schizofrenia, alcoolismul (și ecstasy ar avea efecte promițătoare) sau comportamentul violent. După utilizarea acestui substanțe apar efecte cam în 40 de minute, o oră, iar punctul de maximă intensitate este atins cam după două ore.

KETAMINA – ANALGEZICUL CARE AMPLIFICĂ AUZUL

Ketamina este un analgezic foarte puternic și multă vreme s-a folosit intens pentru anestezierea oamenilor. De curând însă a început să fie folosit mai mult pentru uz veterinar.

Substanța modifică funcția normală a creierului. „Sunt trei tipuri de substanțe considerate droguri: cele care inhibă creierul, cele care îl stimulează și cele halucinogene. În cazul ketaminei, oamenii nu simt durerea și percep realitatea diferit. Este foarte interesant, spre exemplu, dacă vorbești normal lângă un om care a primit ketamină poate să audă că sunt o mie de oameni în jur care țipă sau dacă scapi o linguriță pe jos I se poate părea că sunetul este ca un adevărat bombardament”, mai spune Radu Țincu.

Chiar și așa, sunt oameni care consumă, evident, ilegal această substanță, iar efectele pe termen lung asupra creierului sunt extrem de grave.

„Dacă dependența este de scurtă durată un pacient se poate recupera. De multe ori, din păcate, la consumul pe termen lung apar leziuni ireversibile ale creierului. Este normal că dacă îmi amorțesc repetitiv creierul capacitatea de a se regenera este zero. În forma finală, după o lungă perioadă de consum, se instalează psihoza, adică o deteriorare a realității. Când mergeam la patul pacientului am avut un caz, o doamnă Maria, care în fiecare dimineață îmi aducea nuci cu miere și mă punea să le mănânc, erau imaginarea toate aceste lucruri”, povestește psihologul clinician Ovidiu Telegescu.

MORFINA – ULTIMUL TRATAMENT AL BOLNAVILOR DE CANCER

Probabil, morfina este cea mai cunoscută substanță primită de bolnavii de cancer aflați în ultima fază. Este un agonist opioid, adică acționează la nivelul receptorilor opiozi din creier, responsabili cu durerea. Concret, amorțește simțurile și pentru o vreme pacienții care au dureri cumplit nu o mai simt la intensitate atât de mare.

„Morfina determină toleranță, adică trebuie constant crescută doza pentru că ajunge să nu mai aibă efect, Dă dependență mult mai repede comparative cu alte substanțe de acest fel. În cazul celor care iau opioide riscul cel mai mare este de stop respirator.”
Radu Țincu

[related]

Indiferent de cum se numesc substanțele care afectează receptorii la nivel cerebral acestea se numesc droguri, explică medicii. Și alcoolul este considerat o poartă către consumul de droguri mult mai nocive.